Järki voitti

Hallituksen perhepaketti koskien kotihoidontuen pakkojakoa ja päivähoito-oikeuden rajoittamista kaatui viime metreillä. Onneksi, sillä lapsiperheet eivät kaipaa enempää sääntelyä ja valinnanvapauden mielivaltaista rajoittamista muutenkin ruuhkaiseen ja työntäyteiseen elämänvaiheeseen.

Jälkipyykissä on mielenkiintoista nähdä kootut selitykset. Näin vaalien alla arvoa voi antaa niille, jotka nojaavat päätöksensä asiantuntijoiden lausuntoihin, lasten ja perheiden edun mukaisen ratkaisun puolesta, oli puoluekanta mikä tahansa. Niitä lausuntoja on mahdoton ymmärtää, joissa jääräpäisesti olisi haluttu viedä läpi esitys, vain koska se oli - vaikka vastoin parempaa tietoa - päätetty.

Harva pikkulapsiperhe varmaan kyseenalaistaa sitä, etteikö uudistuksia tasapäistettyihin hoitovaihtoehtoihin, alimitoitettuun kotihoidontukeen, kodinhoitajien puutteeseen, työelämän joustamattomuuteen tai muihin perheiden elämään vaikuttaviin asioihin tarvittaisi. Irrallisten ja vaikutuksiltaan erittäin kyseenalaisten toimenpiteiden sijaan tarvittaisiin kuitenkin kokonaisvaltaista tarkastelua ja aitoa nykypäivän lapsiperheiden tarpeiden kuuntelua.

Työelämä, perhe-elämä ja ihmisten elintottumukset eivät taivu samaan muottiin kuin vaikkapa vain joitain vuosikymmeniä sitten. Niillä, joilla työtä on, työtahti on kiristynyt. Elämä on 24/7, aukioloajat työpaikoilla pidentyneet, vuorotyö lisääntynyt. Työmatkat ovat yhä pidempiä joko kilometreissä tai ruuhkien vuoksi. Lähipalvelut päivähoitoineen ja kouluineen karkaavat yhä kauemmaksi, kun kaikkea keskitetään isompiin yksiköihin. Isovanhemmista tai sukulaistytöistä ei ehkä ole lastenhoitoavuksi. Entisaikojen saman pihapiirin tukiverkkoa ei ole eikä yhteiskuntakaan kodinhoitajien muodossa ole turvaverkkoa vuosikymmeniin enää korvannut. Perhesuhteet ja työsuhteet ovat yhä enemmän ”epätyypillisiä”, joten tiukka samaan muottiin pusertava sääntely ei voi olla vastaus lastenhoitokysymyksiin. Ei voida mennä vain työelämän ja talouden tarpeet edellä, kyllä siellä kaiken keskiössä pitää ensisijaisesti olla lapsen ja perheiden etu.





Kirjoittaja on Lapen blogisti Reetta Nousiainen. Hän on neljän lapsen äiti, joka pohtii kirjoituksissaan lapsiperheitä koskettavia yhteiskunnallisia asioita kotiäidin näkökulmasta.