Varhaiskasvatusta kaikille?

Lakia varhaiskasvatuksesta ja päivähoidosta on median mukaan viety läpi kiistanalaisissa tunnelmissa ja asiantuntijoiden ääneen reagoimatta (taitaa olla tällä hetkellä maan tapa lain kuin lain kohdalla). On puhuttu jopa käsitteiden puutteellisesta määrittelystä, varhaiskasvatus kun tarkoittaa eri asiaa kuin päivähoito. Kaikki toiminta päiväkodeissa ei ole varhaiskasvatusta, vaan myös puhtaasti huolenpitoa ja hoitoa niin kuin tietenkin pitääkin.

Kotiäitiä kiinnostaa, mahtavatko lapset uusittavan lain myötä saada subjektiivisen oikeuden varhaiskasvatukseen? Nykyinen subjektiivinen päivähoito-oikeus (jota myös ollaan muuttamassa) takaa vanhemmille mahdollisuuden saada lapselle päivähoitopaikka. Jos varsinaista hoitotarvetta ei ole, pelkän varhaiskasvatuksellisen toiminnan perään on monessa kunnassa turha kysellä. Se on varmasti yksi syy, miksi Suomi ei yletä OECD-maiden keskiarvoon 3-5-vuotiaiden osallistumisessa varhaiskasvatustoimintaan.

Jotkut kunnat järjestävät 3-5-vuotiaille kerhomuotoista leikkitoimintaa, joihin osallistuville lapsille laaditaan varhaiskasvatussuunnitelmat. Valitettavasti tämä on harvinaista herkkua, useat kunnat ovat säästösyistä lakkauttaneet leikkitoiminnan jo aikoja sitten. Koti- tai perhepäivähoidetulle lapselle on ehkä tarjolla esim. seurakunnan järjestämä päiväkerho, jota ei tietenkään lasketa mukaan viralliseen pedagogiseen varhaiskasvatustoimintaan.

Varhaiskasvatuksen mahdollisuus kerhomuotoisen leikkitoiminnan muodossa saisi olla jokaisen kotihoidetun 3-5-vuotiaan oikeus, vaan ei pakko. Tämän ikäiset ovat yleensä niitä isompia sisaruksia, joille monesti on jo iso juttu päästä kerran-pari viikossa muutamaksi tunniksi kerhoon. Kotivanhempi voi parhaimmillaan saada tukea vanhemmuuteensa pätevien ohjaajien kanssa käytävien varhaiskasvatuskeskustelujen myötä, jos asian vain ottaa vastaan tältä kannalta.

Mutta tällaiset leikkitoiminnathan tietäisivät taas lisäkuluja niistä jo säästäneille kunnille. Vaikkakin huomattavasti pienempiä kuin se, että kotihoidetut lapset sisaruksineen pyritään entistä pienempinä työntämään kotihoidosta päivähoitoon varhaiskasvatuksen pariin. Ihanan kallista, lasten edun mukaista?
Kirjoittaja on Lapen blogisti Reetta Nousiainen. Hän on neljän lapsen äiti, joka pohtii kirjoituksissaan lapsiperheitä koskettavia yhteiskunnallisia asioita kotiäidin näkökulmasta.