Hallitus jatkaa lapsiperheiden kyykyttämistä, vie lapsiperheeltä yli kuukauden maitorahat

Kannanotto kehysriiheen 8.4.2016: Hallitus jatkaa lapsiperheiden ja pienituloisten kyykyttämistä, vie lapsiperheeltä yli kuukauden maitorahat

Lapsiperheiden Etujärjestö on huolissaan lapsiperheiden aseman heikentymisestä hallituksen kehysriihen leikkausten seurauksena (HS 6.4.16). Lapsilisien lisäksi myös kotihoidontuki on jälleen leikkauslistalla.

Lapsiperheiden Etujärjestö on ihmeissään siitä, kuinka erityisesti Keskusta ja Perussuomalaiset ovat voineet niin nopeasti unohtaa lapsiperheet. Viime vuonna puolueiden vaaliohjelmissa ja –tavoitteissa esitettiin taloudellisten leikkausten olevan kestämätöntä politiikkaa. Keskusta ja Perussuomalaiset toivat vaaliohjelmissaan erityisesti esille lapsilisien indeksikorotuksen jäädyttämisen ja kuinka tämä kärjistää lapsiperheiden köyhyysongelmaa ja on näin ollen kestämätön päätös.

Kuitenkin nyt kohdistamalla jälleen uusia leikkauksia lapsiperheisiin hallitus jatkaa Kokoomuksen jo edellisessä hallituksessa harjoittamaa vastuutonta ja lyhytnäköistä politiikkaa heikentämällä edelleen lapsiperheiden taloudellista asemaa.

Huolemme kohteena ovat erityisesti pienituloiset lapsiperheet. Kun hallitus leikkaa juustohöylällä kaikilta, on menetys aina suhteellisesti suurempi pienituloiselle ja osuu siksi kipeämmin jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin. Kuinka tällaista leikkausten kohdistamista voidaan perustella? Pelkäämme näiden toimien lisäävän lapsiperheköyhyyttä sekä erikokoisten lapsiperheiden eriarvoistumista.

Edellisen hallituksen lapsilisäleikkaus tarkoitti esimerkiksi nelilapsiselle perheelle vuodessa jo lähes 520 euron menetystä ja uusin leikkaus vähentää perheen tuloja edelleen yli 50 euroa. Nykyinen hallitus leikkaa siis käytännössä nelilapsiselta perheeltä yli kuukauden maitorahat (halvimmillaan kevytmaito 0,70e/l, kulutus 15l/vko).

Lapsiperheisiin kohdistuvilla leikkauksilla hallitus toimii sekä tavoitteitansa että vaaliohjelmissaan tekemiään linjauksia vastaan, eikä hallituksen harjoittama perhepolitiikka tältä osin nauti Lapsiperheiden Etujärjestön luottamusta.

Lapsiperheiden Etujärjestö vaatii hallitusta jättämään perheiden maitorahat rauhaan ja sen sijaan keskittämään huomionsa veronkiertoon ja estämään verorahojen valumista veroparatiiseihin.