Lasten kotihoito on ymmärrettävä arvokkaaksi työksi

Kansainvälisiä bruttokansantuotteen vertailuita silmäillessä moni ihmettelee, kuinka kehitysmaissa tullaan toimeen käytännössä ilman rahaa? Arvoituksen avain on Tilastokeskuksen tutkimus, jonka mukaan kotityön laskeminen mukaan kansantalouden tilinpitoon nostaisi Suomessakin BKT:tä 40% ja kotitalouksien käytössä olevaa tuloa 60%.

Miksi kotityötä ei kelpuuteta osaksi arvonlisäystä kuvaavaa BKT:ta, vaikka se on reaalitaloutta? Vastaus löytyy Tilastokeskuksen kansantalouden tilinpitoa koskevasta koulutusaineistosta: Kotityötä ei oteta huomioon kansantalouden tilinpidossa ”koska tämä romuttaisi työttömyyden käsitteen”. Kyseessä on siten poliittinen ja hallinnollinen – ei reaalitaloudellinen – päätös.

Kansantalouden tilinpidossa lasten hoito yksityisessä tarhassa luetaan tuottavaksi työksi, lasten kaitseminen kunnallisessa tarhassa luetaan tuottamattomaksi työksi ja lastenhoitoa kotona ei lueta työksi lainkaan. Olisiko tässä järkeä? Tilinpidon puutteellisuuden suurin haitta on, että tuottavaa kotityötä ei havaita eikä huomioida arvoisellaan tavalla päätöksenteossa. Yhteiskunnallisesti välttämätöntä lasten kotihoitoa jopa saatetaan virheellisesti pitää ”kustannuksena”.

Mahtaisiko täydellisempi tase avata harkinnan ja reaalitalouden näkökulman ajankohtaiseen työmarkkina- ja perhepolitiikkaan? Juuri heikoimmassa asemassa olevia pikkulasten vanhempia halutaan painostaa kotoa satojen tuhansien palkkatyöttömien jonon jatkoksi – ideologisista syistä ja kokonaisuuden kannalta vahingollisin seurauksin, vaikka lapsiperheissä ammatissa toimivien osuus ylittää lapsettomien perheiden tason. Lasten, perheiden ja syntyvyyden ohella tästä pakottamisesta kärsivät erityisesti vähemmin koulutetut naiset. Kepin ja vähättelyn sijasta pienten lasten vanhemmille tulee kotihoidosta myöntää julkiset kiitokset sekä lastenhoitajan palkkaa vastaava eläke-etu. Tälle tulevaisuuden turvaavalle etuudelle on varma kate, kun lapset kerran maksavat vanhempiensa ja muidenkin eläkkeet.

Pikkulasten vanhempien kampeaminen palkkatyömarkkinoille siksi, että he ”työllistyisivät” tai nostaisivat työllisyysastetta, osoittautuu pyrkimyksenä virheelliseksi, sillä vanhemmat tekevät jo nyt lapsia hoitaessaan tuottavaa työtä. Näennäisen ”työllisyysasteen ongelman” ratkaisee, että tunnustamme tosiasian ja parannamme bkt:n laskentaperiaatetta siten, että se huomioi kotityön. Lapsiperheiden kyykytys on hataraa ideologiaa, jollaista 1960-luvulla kutsuttiin rakenteelliseksi väkivallaksi.


Kirjoittaja on Lapen hallituksen jäsen Juhani Pekkola, FT Dosentti. Juhani on isä ja isoisä ja hän on työurallaan virkamiehenä, tutkijana ja kehittäjänä perehtynyt monipuolisesti työ- ja sosiaalipolitiikkaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 2.11.2017 https://www.kauppalehti.fi/uut...