Lapsiperheet pelastavat suomalaisen yhteiskunnan

Kannanotto 20.9.2019: Lapsiperheet pelastavat suomalaisen yhteiskunnan

Lapsiperheiden Etujärjestö ry kiittää hallitusta useista positiivisista perhepoliittisista päätöksistä budjettiriihessä, mutta pitää päätöksiä täysin riittämättöminä.

Hyvinvointivaltio on rakennettu terveen väestörakenteen pohjalle. Sitä ei enää ole 50 vuotta jatkuneen, väestön uusiutumistason alittavan syntyvyyden seurauksena. Suomalaisille lapset ja elämä lasten kanssa on elämän tärkein päämäärä, mutta suomalaiset jäävät kauas lapsitavoitteistaan.

Suomessa syntyvyyden lasku on ollut niin jyrkkää, että se aiheuttaa jo yhteiskunnallisia ongelmia kylien ja kaupunkien harmaantuessa ja lopulta autioituessa. Maassa on jo käynnissä päiväkoti- ja kouluverkkojen raju karsinta lasten huvetessa. Itä- ja Pohjois-Suomen kuntien elinvoima hiipuu ja muu Suomi seuraa perässä. Katastrofaalisen matala syntyvyys on syöksykierteessä. Kun 60-luvulla jokaista ei-työtätekevää elätti 4,4 työikäistä, 2030-luvulla heitä on enää 1,4. Alhainen syntyvyys tuhoaa suomalaisen yhteiskunnan paljon varmemmin kuin ilmastonmuutos.

Suomalaiset eivät voi yksin pysäyttää ilmastonmuutosta, vaikka lakkauttaisimme valtion ja kulttuurin lasten loppuessa. Perhe on nostettava uudelleen arvoon ja perheille on tarjottava mahdollisuus turvallisesti suunnitella ja toteuttaa tulevaisuutta. Lapsiperheiden Etujärjestö esittää, että Suomessa siirrytään asunto-, vero- ja eläkepolitiikassa tukemaan voimakkaasti lapsiperheitä keventämällä asumiskustannuksia ja verotusta sekä parantamalla lapsia kasvattaneiden eläkkeitä lasten lukumäärän perusteella. Lapsilisien ostovoiman jälkeenjääneisyyttä on tarpeen edelleen korjata korottamalla lapsilisiä tuntuvasti. Virossa syntyvyys lähti nousuun, kun lapsilisiä korotettiin merkittävästi.

Lapsista on iloa kaikille. Maassa, jossa lasten määrä vähenee huolestuttavaa vauhtia, on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että kansalaiset voivat tavoitella toivomaansa lapsilukua ja, että jokainen syntyvä lapsi saa hyvän alun elämälleen. Perheitä tulee tukea ja kannustaa. Kun maamme säilyttää elinvoimaisuutensa, se pystyy huolehtimaan itsestään ja auttamaan muita. Vaihtoehtona on taantuminen ja kuihtuminen autettavaksi.