Juhannusterveiset Lapen hallitukselta!

Hallituksen täytyy varmistaa, että lapsiperheistä todellakin välitetään

Lapsiperheiden Etujärjestö ry haluaa kiittää uutta hallitusta lapsiperheiden hyvinvoinnin lisäämiseen tähtäävistä tavoitteista kuten verovähennys perheille, lapsilisän parantaminen alle kolmevuotiaiden kohdalla sekä monilapsisten perheiden lapsilisien korotukset.

Uuden hallituksen suunnittelema väestöpoliittinen selonteko saa myös kiitosta, koska lapsiperheiden tilanteen parantamiseen ja syntyvyyden lisäämiseen positiivisesti vaikuttavia toimenpiteitä täytyy tarkastella varmistaakseen kestävä tulevaisuus. Selonteossa huomioidaan erityisesti pikkulapsiperheiden, yksinhuoltajien, opiskelijaperheiden ja monilapsisten perheiden erityishaasteet.

Samalla haluamme kuitenkin nostaa esille, että korotusten täytyy olla merkittäviä, inflaation takia monien lapsiperheiden tilanne on huonontunut ja lapsiperheköyhyys lisääntynyt. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää vastuun ottamista yhteiskunnan pienimpien jäsenten hyvinvoinnista sekä heidän vanhempien jaksamisen ja hyvinvoinnin tukemisessa. Myös siitä, että lapsia voidaan hoitaa kotona, täytyy pitää huolta. Tavoitteet lisätä yli 3-vuotiaiden osallistumista varhaiskasvatukseen on huolestuttavat, erityisesti jos painotus ei ole selkeästi avoimen varhaiskasvatuksen palveluissa. Ei siitäkään kuitenkaan saa tehdä velvoittavaa.

Toivomme myös, että opintotuen huoltajakorotuksen kehittäminen ei tarkoita nuorten lapsitoiveiden murskaamista yhtäaikaista vanhemmuutta ja opiskelua ajatellen.


Tutustu hallitusohjelmaan täällä: https://valtioneuvosto.fi/hallitukset/hallitusohjelma#/