KOKOUSKUTSU: tervetuloa Lapen vuosikokoukseen la 27.4.2024

Arvoisa Lapen jäsen,

Olet mitä lämpimimmin tervetullut Lapen sääntömääräiseen vuosikokoukseen! Kokous pidetään lauantaina 27.4.2024 klo 13:00-16:00 hybridimalliin paikan päällä Helsingin keskustakirjasto Oodissa sekä Teamsissa etäkokouksena. Saat linkin ja ohjeet kokoukseen liittymisestä ilmoittautumalla tässä: https://forms.gle/eE655VLvRNWyf5mW7

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat sekä keskustellaan yhdistyksen toiminnasta ja ajankohtaisista perhepoliittisista asioista. Esityslista on kokouskutsun liitteenä.

Tule mukaan yhdistyksen toimijaksi, jos olet etsinyt kanavaa vaikuttamiseen tai haluat keskustella siitä, mitä pitäisi tehdä. Yhteyksiä valmistelijoihin ja päättäjiin on helpompi saada järjestönä kuin yksin. Vuosikokous on hyvä tilaisuus tutustua! Lapset ovat myös tervetulleita mukaan!

Vuoden 2023 toiminnasta

Vuoden 2023 aikana vaikuttaminen painottui edellisen vuoden tapaan syntyvyys- ja perhevapaauudistusteemojen ympärille. Vaikuttamistoiminnassa korostui vuosikokouksen linjauksen mukaisesti erityisesti lasten saannin aikaistamis- ja lapsilukutoiveiden toteuttamisedellytysten parantaminen. Alhainen syntyvyys on paitsi yleisen edun, myös suomalaisten tahdon vastainen asia. Kun esimerkiksi ensimmäisen lapsen voisi saada nuorempana, voisi sekä ensimmäisen että väestön uusiutumisen kannalta tärkeiden kahta lasta suurempien lapsilukutoiveiden toteuttaminen helpottua.

Jo vuosia jatkunut jyrkkä syntyvyyden lasku, joka näyttää lyhyen nousun jälkeen jatkunut, kertoo perheen perustamisiässä olevien alenevasta luottamuksesta lasten kanssa selviämiseen. Vuonna 2023 Suomen syntyvyys oli koko mittaushistorian alhaisin: 1,26 lasta/nainen. Syntyvyys on enää 52% suomalaisten toivomasta lapsiluvusta (2,44 lasta). Jotta perheet voivat tavoitella toivomaansa lapsilukua ja samalla vääristynyt ikärakenne ja vanhushuoltosuhde saadaan korjattua, lapsiperheiden toimeentuloa ja eläkekertymää tulee parantaa ja vanhempiin tulee uskoa lastensa ensisijaisina kasvattajina.

Lapen kannanotot ja lausunnot vuonna 2023:


Tulevasta toiminnasta

Jatketaan vuonna 2024 edellisvuonna asetetun toimintasuunnitelman mukaisesti edistämällä Lapen 2023-2027 hallituskauden tavoitteita. Tutustu tavoitteisiin tässä: Lapen hallituskauden 2023-2027 tavoitteet.

Yhdistyksemme tavoite, lapsiperheiden henkisen ja taloudellisen hyvinvoinnin turvaaminen, pysyy ajankohtaisena erilaisten kriisien aikana ja niiden jälkeen. Kiitämme lämpimästi toimintamme tukemisesta ja toivomme, että jatkat jäsenenä myös vuonna 2024! Yhdessä olemme enemmän!

Yhteistyöterveisin,
Lapsiperheiden Etujärjestö ry:n hallitus