Kirje hallituspuolueille - kotihoidon tuen puolesta
Hyvä hallituspuolueen kansanedustaja,

Keskiviikkona eduskunnassa käytettiin kovaa kieltä kotona lastaan hoitavista äideistä. Monessa kodissa huudettiin kilpaa hallituksen edustajien kanssa ja oltiin hyvin turhautuneita siitä, miten vieraantuneita monet kansanedustajat ovat tavallisten lapsiperheiden arjesta.

Äänestätte tänään eduskunnassa yhdestä merkittävimmistä lapsiperheiden tukimuodoista.
Ennen kuin painatte nappia, miettikää vielä mitä tämä oikeasti merkitsee. Kannattamalla hallituksen esitystä pakkojaosta, annatte epäluottamuslauseen suomalaisille vanhemmille!

Ministerin pöydällä tämä näyttää vain pieneltä asialta muiden joukossa, mutta lapsille tämä on elämän kokoinen asia.

Hallitus väittää, että tämä ei ole leikkaus. Sitähän se ei tosiaan ole valtion talouden näkökulmasta. Kotihoidon tuen puolittaminen on kuitenkin selvä leikkaus tuhansien ellei jopa kymmenien tuhansien lapsiperheiden kukkaroon.

Tasa-arvoteosta tämä on kaukana, kun naisten valinnanmahdollisuuksia kavennetaan. Eikö se vasta olekin aitoa tasa-arvoa, että äiti voi - niin halutessaan - toteuttaa kutsumustaan äitinä ja hoitaa omia lapsiaan?

Nykyinen kotihoidon tuki ei ole esteenä isien kotiin jäämiselle. Jakamalla tuki puoliksi, hallitus estää jatkossa myös pitempi aikaisen koti-isyyden. Syyt siihen, että isät eivät kovin usein jää pitemmille hoitovapaille ovat monenlaisia. Suurimmat niistä ovat taloudellisia sekä työelämän luonteesta johtuvia. Voisiko Jyrki Katainen jäädä halutessaan koti-isäksi?

Nyt teillä on vielä kaikki valta pysäyttää tämä lapsiperheiden sorto ja kotihoidon tuen alasajo.

Olettehan perehtyneet nykyiseen kotihoidon tukeen? Ministeri puhui moneen otteseen joustavasta hoitorahasta. Kotihoidon tuen rinnalle on tärkeää tuoda lisää vaihtoehtoja, mutta jokainen vähänkään kotihoidon tukeen perehtynyt tietää, että se on jo nykyisellään varsin joustava tuki.
Ainoa ehto sen maksamiseen on se, että lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa! Hyvin moni kotiäiti tekee lasten hoidon rinnalla paljon muutakin yhteiskunnallisesti hyödyttävää työtä. Osa-aikatöitä voi tehdä jo nyt ja moni kotihoidon tukea saava opiskelee. Näitä ei vain ole tilastoitu missään. Eikö olisikin aika tutkia tarkemmin, eikä hutkia?

Nostakaa kotihoidon tuen tasoa ja kehittäkää sitä. Pyydän, että ette aseta lapsiperheitä entistä eriarvoisempaan asemaan!

Kymmenien tuhansien perheiden puolesta,

Roberta Fabritius
6 lapsen äiti
opiskelija
puheenjohtaja
Lapsiperheiden Etujärjestö ry