Kolme aktiivista äitiä Korpilahdella
Suuntasin perjantaiaamuna autonnokan kohti Päijänteen rantaa Jyväskylän Korpilahdella. Vesi kimalteli auringon paisteessa ja sininen, lähes pilvetön taivas kaartui miesten yllä, kun he kasasivat telttakatosta Korpilahden Palvipäivät -kesätapahtumaan. Pian oli katos sisustettu kesäisillä verhoilla, puutarhakalusteilla ja poppanatekstiileillä. Pöydillä oli esitteet järjestyksessä ja lapsiperheitä odotti mehu ja keksit. Lähdin hakemaan kotoa  4kk:n ikäistä kuopustani ja kolmea muuta lastani. Palattuani aluevastaava Mari Josefsson oli viimeistellyt katoksen ja tuonut paikalle lapsikatraansa, joka oli piknikillä viltillä. Kättelin myös Eteläisten kylien edustajaa Teijaa, joka oli tullut esittelypöydän toiseen päähän karttoineen ja esitteineen. Ihmisiä alkoi virrata katoksemme ohi ja työmme alkoi. Iltapäivästä saapui myös kolmas jaostomme hallituksen jäsen, Salla Pehkonen lapsineen.

Olimme siis kolmen äidin voimin Lapen Keski-Suomen paikallisyhdistyksen puitteissa esittelemässä toimintaamme ja keräämässä allekirjoituksia Lapselle syli -kansalaisaloitteeseen 12-13.7.2013. Tämä oli meille ensimmäinen kerta ja perhosia oli jokaisella vatsassa. Päätimme tehdä kaiken voimiemme ja mahdollisuuksiemme mukaan, joka nyt tarkoitti sitä, että meillä oli parhaimmillaan yli kymmenen 4kk- 9v. lasta mukana kahtena helteisenä kesäpäivänä 10 000 kävijän tapahtumassa. Päivystimme yhdessä ja erikseen ja kukin oli ajallisesti oman aikataulunsa ja lasten jaksamisen mukaan.

Päällimmäisenä päivistä jäi positiivinen tunne. Emme asettaneet tarkempia tavoitteita, mutta mielestäni näissä puitteissa me saavutimme paljon. Ja minusta jo se oli saavutus, että uskalsimme lähteä tällaista tekemään lapsilauman kanssa omien arkikiireittemme keskellä. Korpilahden Yrittäjät tukivat työtämme ja saimme ilmaisen esittelypaikan. Lisäksi teimme yhteistyötä Korpilahden eteläisten kyläseurojen kanssa ja he toimittivat ison telttakatoksen.

Lopputuloksena saimme yli 80 allekirjoitusta, kontaktin keskisuomalaiseen kansanedustaja- ja kunnallispolitiikkakonkariin, Aila Paloniemeen, joka oli hyvin kiinnostunut yhdistyksestämme ja asiastamme sekä suomalaiseen Norjassa asuvaan kätilöön, joka aikoo toimittaa meille virallista tietoa norjalaisesta lapsiperhepolitiikasta, kuten siitä, että norjalaisille kotiäideille kertyy eläkettä. Lisäksi saimme paikallisjaostoomme kymmenisen ensimmäistä jäsentä ja liudan upeita kohtaamisia ihmisten kanssa sekä  innokkaita uusia toimijoita ja toimintaideoita. Yhdistyksemme pääsi myös livehaastatteluun markkinakansan keskuudessa.

Me myös opimme paljon. Kaiken järjestelyhässäkän keskellä unohdimme tulostaa  ja kerrata  Lapselle syli -kansalaisaloitteen tarkemman sisällön,  jonka nyt osaamme korjata jatkoa ajatellen. Tosin sitä peräsi vain yksi markkinavieras, muut allekirjoittivat lähes puolesta infolauseesta. Halusimme kartuttaa lastenvaatteiden- ja leivonnaisten myynnillä yhdistyskassaamme, mutta vaatteet palasivat kasseissa ja leivonnaiset menivät omiin suihimme. Tätä kehittelemme jatkossa. Huomasimme myös, kuinka työtä on tehtävä, jotta saisimme tulosta. On oltava aktiivinen kohtaamaan ihmiset. Tähän me olisimme tarvinneet lisää henkilöitä, jakamaan ”flaiereita” ja nappaamaan ihmiset katoksen ulkopuolella, koska suomalaiset, ainakin täällä päin, ovat pitkälti ohi kulkevaa kansaa. Lisäksi me olemme erilaisia persoonia, kaikille tämän tyylinen kohtaaminen ei ole luontaista.

Juuri ennen lähtöämme saimme eräältä kävijältä tiedon Laukaan Lievestuoreella Nokkakiven huvipuiston yhteydessä tapahtuvasta Karusellimarkkinoista 27.7. Katsotaan, suuntaammeko seuraavaksi nokkamme sinne.

Minna Mustonen, aluevastaava ja jaoston puheenjohtaja

Allekirjoita aloite ja jaa tietoa eteenpäin! www.lapsellesyli.fi