Minna Mustosen mielestä vaikuttaminen kannattaa
Se, että Minna Mustonen on ajamassa lapsiperheiden asioita valtakunnan tasolla, on monen tekijän summa. Liikkeelle vaikuttamistyö lähti ruohonjuuritasolta, omasta avuntarpeesta tiukassa tilanteessa ja huomiosta, miten vaikeaa kotiäidin on yhteiskunnallista apua saada.

Mustosen perheessä on viisi lasta. Hankalia hetkiä perheessä koettiin vuonna 2010, kun Minna odotti neljättä lastaan.

”Meillä oli kolme viikkoa kestävä vatsatauti, jonka jälkeen sairastin vatsakatarria viisi kuukautta. Kesä oli kuuma. Tuli muutakin vaivaa, enkä pystynyt kunnolla liikkumaan. Mies kävi töissä Tampereella, joten hänen työpäivänsä olivat pitkiä matkantekoineen”, Minna Mustonen kertoo.

”Soitin kaupungille ja minulle luvattiin tilapäistä apua. Kerroin, että tarvitsisin päivittäistä apua joksikin aikaa, mutta sitä ei pystytty järjestämään. Toisessa kaupungissa asuva ystäväni neuvoi, että tee itsestäsi lastensuojeluilmoitus, jolloin tilanne on otettava vakavasti. Siihen en kuitenkaan halunnut ryhtyä. Toinen vaihtoehto olisi ollut hakea kaupungilta hoitorahaa, jonka saamiselle on kuitenkin tiukat kriteerit. Sen turvin olisi voinut palkata hoitoapua. Vaihtoehtoina oli siis vain vaikeita ratkaisuja.”

Hoitaja avuksi

Minna Mustonen turvautui ratkaisuun, johon monet muutkin kotiäidit turvautuvat: hän hoiti päivät lapsia itse, vaikka se olikin äärimmäisen vaikeaa.

”Kesän hoidin lapset sohvalta käsin. Sitten en pystynyt enää nousemaan sängystä ylös. Yksityisen hoidon avulla palkkasimme hoitajan kuukaudeksi. Sen verran kalliiksi palkkaaminen perheellemme kuitenkin kävi, että taloudellinen tilanteemme oli kriittinen seuraavan puolen vuoden ajan. Onni oli, että saimme heti apua.”

Minna Mustonen tietää, että avun saaminen lapsiperheeseen ei aina onnistu heti edes yksityisen palveluntuottajan avulla.

”Monet ovat saaneet soittaa useammalle palveluntuottajalle, ennen kuin ovat onnistuneet saamaan apua. Se voi olla monelle uupuneelle äidille liikaa vaikeassa tilanteessa. Silloin perhe jää yksin.”

Kaupungin palvelusetelillä toimittaessa kaupunki myös rajoittaa, mitä perheessä saa tehdä. Esimerkiksi perussiivous on mahdollista, mutta vaikkapa saunan siivous jouluksi ei.

”Joka tapauksessa on hyvä, että palvelusetelillä on täällä mahdollisuus saada apua. Kaikkialla Suomessa se ei onnistu.”

”Tänä keväänä on tulossa lakimuutos kotipalvelun saamiseksi ilman lastensuojelua. Se on odotettu muutos.”

Äidit innostuivat

Kun Minna Mustonen jutteli toisten äitien kanssa tilanteista, joissa apu olisi lapsiperheille tarpeen, äidit innostuivat ja päättivät järjestäytyä.

”Muutaman kerran kokoonnuimme ja suunnittelimme yhdistyksen perustamista. Sitten näin artikkelin, jonka allekirjoittajana oli Lapsiperheiden Etujärjestö r.y. eli Lape. Päätimme ottaa yhdistyksestä selvää, ennen kuin perustaisimme oman yhdistyksen. Puheenjohtaja tuli käymään luonamme ja totesimme, että olemassa oleva yhdistys vastaa hyvin meidän ajatuksiamme. Lapen paikallinen jaosto perustettiin keväällä 2013, mistä lähtien olen toiminut jaoston puheenjohtajana.”

”Minut pyydettiin heti mukaan emoyhdistyksen hallitukseen. Kiireet alkoivat etenkin syksyllä 2013, sillä Suomen hallituksen rakenneuudistusesitys sisälsi monenlaista leikkausehdotusta lapsiperheiltä ja syksyllä 2013 alkoi järjestömme työläs vaihe, kun aloimme ottaa kantaa leikkausesityksiin. Kaikki tämä oli minulle uutta mutta tekiessä oppii, kun on kiinnostunut ja innostunut asiasta sekä motivaatiota on tarpeeksi.”

”Piti ottaa kantaa kotihoidontuen pakkojakoon ja esityksiin tulevista lapsilisien leikkauksista. Piti antaa lausuntoja moniin uusiin lakiesityksiin. Järjestimme mielenilmauksen kotihoidon tuen pakkojakoa vastaan Senaatintorilla, jossa luovutimme ministeri Räsäselle 20 000 nimen kannanottoadressin. Ylipäätään piti valvoa, millaista perhepolitiikkaa hallitus pitää tärkeänä. Se oli hyvin työlästä aikaa siksikin, että toimimme vapaaehtoispohjalta. Jyväskylässä Lape liittyi mukaan kyläkoulujen puolustamiseen yhdessä aktiivisten vanhempien ja toimikuntien kanssa. Osallistuimme myös opettajien ja vanhempien järjestämään mielenilmaukseen Jyväskylän kaupungin koulupuolen säästöjä vastaan.”

Suuremman määrän ihmisiä saaminen liikkeelle on kuitenkin osoittautunut kovin työlääksi.

”Vaikuttaminen nykypäivän Suomessa ei ole in!”

Tekemistä riittää

Minna Mustonen haluaa vaikuttaa. Se onnistuu hyvin pitkälti sähköisten yhteyksien kautta.

”Toimin Kuluttajaparlamentissa yhdistyksen edustajana. Kuluttajaparlamentti on usean kymmenen sosiaali- ja terveysalan järjestön vaikutusfoorumi, jota koordinoi Kuluttajaliitto. Parlamentin tehtävänä on laatia kannanottoja sosiaali- ja terveysalan asioihin. Asioita työstetään työryhmissä ja niiden valmistelu huipentuu syksyllä Kuluttajaparlamentin täysistuntoon eduskunnassa, jolloin keskustellaan ja pidetään puheita sekä järjestöt virallisesti hyväksyvät tai ovat hyväksymättä kannanotot. Paikanpäällä on kansanedustajia ja ministereitä eli päättäjiin on suora kontakti. Kannanotot luovutetaan päättäjille esimerkiksi ministeriöihin sekä mediaan. Suurella joukolla saadaan eteenpäin asioita, joita ei yksittäisten järjestöjen kautta saataisi välttämättä esiin.”

”Tänä vuonna on muun muassa otettu kantaa lapsiin kohdistuvaan mainontaan sekä tasapuoliseen päivähoito-oikeuteen.”

Viisilapsisen perheen äidillä riittää tekemistä. Lapsista nuorimmaiset ovat alta kahden ja neljän vuoden vanhat.

Minna Mustonen sanoo, että joskus on tiskipöytä täynnä käytettyjä astioita.

Hän kritisoi nykypäivän vaatimuksia superäideistä ja supervanhemmista.

”Nykyään on kyllä herätty kritisoimaan superäitiyttä- ja vanhemmuutta ja esimerkiksi nettiin on perustettu Huono äiti-kaltaisia sivustoja. Mutta silti superäiti tv-ohjelmiakin löytyy ja se ”täydellisyyteen” tavoittelu meillä vielä elää. Nykyään kuitenkin lapsi voi mennä vaikka parittomissa sukissa kouluun ja siitä sanotaan, että se on jopa muotia, joten omasta lapsuudesta ja nuoruudesta ajat ovat muuttuneet rennommiksi. Toisaalta tiukkaraamisen trendikkyyden tavoittelu ja paineet näkyvät silti voimakkaasti esimerkiksi lasten kännyköissä, pelikoneissa ja harrastuksissa.”

Olennaista Minna Mustosen mielestä on kuitenkin se, että osataan joustaa ulkoisista perinteistä, periaatteista ja tavoitteista erityisesti vaikeissa elämäntilanteissa.

”Joulu voi oikeasti tulla sotkuisenkin kodin keskelle, krooninen pyykkivuori ei ole katastrofi, yllätysvieraille voi tarjota pelkkää teetä ihan hyvällä omallatunnolla ja lapset tykkäävät yleensä retkeillä metsässä, mikä on ilmaista.”

”Paineet tulevat mielestäni suurelta osin mediasta, jolla on nykyään liian suuri vaikutusvalta ihmiseen.”

Aikaa yhdistystoiminnan hoitamiseen Minna Mustonen ottaa toisinaan öistä.

”Teen paljon yhdistyksen töitä netin välityksellä. Meillä on puheenjohtajan kanssa erittäin hyvä yhteistyö. Ja kirjoittaminen on mun juttuni. Työ on vaativaa, mutta siitä saa myös voimaa, kun sitä saa toteuttaa itselle sopivalla tavalla.”

”Nykyään myös minä olen oppinut sanomaan ei, en pysty osallistumaan, jos siltä tuntuu.”Päivähoitokysymys herätti paikalliset

Lapen paikallisjaosto vietti vuoden verran rauhallista aikaa, kunnes Korpilahden väki heräsi viime kesänä päivähoitokysymykseen.

”Päivähoito aiottiin järjestää kesällä Jyväskylässä. Perheiden mielestä se ei ollenkaan ollut hyvä juttu. Päivähoidon puolustaminen lähti Korpilahti-facebook sivuston keskusteluketjusta. Asialla oli kiire, ja perheiden lisäksi myös jaostossa reagoitiin nopeasti. Kahdessa viikossa saimme porukan kasaan, kannanoton laadittua yhdessä vanhempien ja MLL:n paikallisoston kanssa ja median mukaan. Kysyimme kaupungilta, missä on tehty päätös, että päivähoito järjestetään vain kaupungin keskustassa. Emme saaneet kysymykseemme tyydyttävää vastausta. Pystyimme vaikuttamaan siihen, että päivähoitoa sai kesällä Korpilahdelta ja niin saa myös tulevana kesänä. Kun ryhdyimme yhdessä rohkeasti toimimaan, saimme aikaan hyviä tuloksia.”

”Onneksi on ollut ja tullut muitakin aktiivisia toimijoita, esimerkiksi Korpilahti-tiimi ja koulujen vanhempaintoimikunnat. Kun on enemmän tekijöitä, hommaa jaetaan ja jaksetaan paremmin. Yhdessä tekemisen pienistä puroista kasvaa iso joki.”

”Paikallisesti järjestämme tapahtumia, kuten joulumarkkinat Saakoskella ja osallistumme myös erilaisiin tapahtumiin. Ja olemme järjestäneet myös jaoston sisällä mukavia tapaamisia, esimerkiksi kotaretken tai jalkakylpyillan merkeissä.”

Takapakki ei lannista

Kaikki ei kuitenkaan aina suju kuin tanssi. Minna Mustonen sanoo, että joskus tulee takapakkia, vaikka kuinka yrittäisi vaikuttaa.

”Lapsilisiä leikattiin. Kyläkoulut lakkautettiin taistelusta huolimatta. Lähipalvelujen osalta ei näytä kovinkaan hyvältä. Säästöjä ei välttämättä synny kuvitellulla tavalla, vaikka kuinka palveluja vähennetään. Vastoinkäymisten ei kuitenkaan saa antaa lannistaa. Mitä enemmän kapuloita lyödään rattaisiin, sitä enemmän se saa minut toimiaan.”

Minna Mustonen sanoo, että Lapen paikallisjaostossa on pieni porukka upeita naisia, osaavia perheenäitejä, jotka haluavat vaikuttaa. Vaikka tällä hetkellä jäsenet ovat naisia, miehetkin ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Emoyhdistyksessä mukana on myös miehiä.

Useita unelmia

Minna Mustosella on unelmia joiden toteutumiseen hän haluaa olla vaikuttamassa.

”Haluaisin perheille akuutin avun vapaaehtoisringin, ihmisiä, jotka ovat nopeasti valmiita lähtemään apuun. Esimerkiksi koko perheen sänkyyn kaataneen oksennustaudin keskelle voisi lähteä auttamaan, suojavarustein tietenkin. Jos vanhemmat sairastuvat, lastenhoitoapu on tarpeen”, Mustonen muistelee haikeasti Korpilahden kunnassa aikanaan toiminutta perhetyöntekijää.

”Esitin jo pari vuotta sitten Palvipäivillä toiveen apuringin perustamiseksi. Muutama mummo tarjoutui jo silloin mukaan. Mummoapu kuulostaa hyvältä, sillä mummot ovat myös äitejä.”

”Yksi unelmani on ylijäämäruuan jakaminen lapsiperheille. Lape panostaa myös perheiden taloudelliseen selviytymiseen. Ruokaa menee monista kaupoista ja keittiöistä roskiin, vaikka ruuan avulla voitaisiin auttaa perheitä eteenpäin elämässä.”

Mustonen haluaisi myös parantaa kotiäitien yhteiskunnallista asemaa niin, että kotiäidit olisivat oikeutettuja työterveyshuoltoon ja työeläkkeen kertymiseen. Perheiden asemaa parantaisi myös perheministerin viran perustaminen.

Minna Mustonen sanoo, että Lapen päätehtävä on poliittinen vaikuttaminen.

”Valitettavasti paljon aikaa menee olemassa olevien palvelujen puolustamiseen. Siihen kulutettu aika ja voimavarat ovat pois siltä, että kehitettäisiin ennakkoluulottomasti uusia toimintamalle ja sen hyväksi, että perheet voisivat paremmin. Vanhoja, hyviksi todettuja toimintoja, kuten esimerkiksi kodinhoitajat, voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön. Ymmärrän, että säästöjäkin tarvitaan, mutta perheiden perushyvinvoinnista säästämällä säästetään väärästä päästä ja väärillä keinoilla.”Haastattelu julkaistiin Korpilahti-lehdessä 7.1.2015

Toimittaja: Sirpa Peltonen

Voit lukea haastattelun pdf:nä klikkaamalla tästä ja tästä.