Syrjäytyneet nuoret ja velttoilevat kotiäidit
Olen hämmentynyt. Julkisuudessa puhutaan nyt kotiäitien töihin patistamisesta, mutta samalla myös nuorten syrjäytymisestä. Olenko yksin, vai näkeekö joku muukin tässä ristiriidan?

Keskusteluissa tulee ilmi se, että nuorten syrjäytymistä voitaisiin estää tarjoamalla apua vanhemmille. Jos vanhemmat uupuvat työssään, masentuvat eivätkä jaksa arjessa, heijastuu tämä lapsen omaan elämään nuorena aikuisena. Vanhempien tukeminen olisi siis lapsen tukemista. Sitä paljonpuhuttua ennaltaehkäisyä. Miten sitten vanhempia voidaan tukea, tai milloin tukeminen pitäisi aloittaa? Ja eikö tästä voi päätellä, että perheiden tukia pitäisi lisätä, ei leikata?

Oli kotihoito valtiolle sitten kannattavaa tai ei, totuus on se, että kun äitiysloma loppuu, lapsi on aivan liian pieni päiväkotiin. Oletko nähnyt yhdeksänkuista vauvaa? Miten kiinni hän on äidissään ja kuinka hän vierastaa muita? Jos äidin on vaikea kotona päästä edes vessaan ilman vauvaansa, miten pieni vauva pärjäisi isossa ryhmässä, jossa häntä voitaisiin pitää sylissä vain muutama tunti päivässä?

Haluan uskoa, (olen ehkä naiivi) että jokainen, jopa poliitikot ja valtion virkamiehet ovat tästä kanssani samaa mieltä. Ehkä kukaan ei oikeasti ole tarkoittanut, että vauva pitäisi jo yhdeksänkuisena viedä päiväkotiin (eihän?). Äidit kuitenkin haluttaisiin aiemmin työelämään. 

Aihe on arka. Kun kyse on omista lapsista ja omista valinnoista, on aihe tulenarka. Onhan niin, että äitienkin mielestä ”pehmeä lasku” työelämään olisi tarpeen. Ei kuitenkaan niin, että kotiin jääminen tehdään vaikeammaksi, vaan että töihin lähteminen tehtäisiin helpommaksi.

Tämä vaatisi sen, että niin työnantaja kuin kunta ja valtio joustaisivat. Miten? Kerro sinä se. Kommentoi tähän blogiin keskustelupalstallamme, lähetä meille sähköpostia tai kirjoita kommentti Facebook-sivuillemme. Me haluamme auttaa päättäjiä tekemään hyviä päätöksiä lapsiperheiden asioissa ja siihen tarvitsemme nyt sinun apuasi!

Kirjoittaja on Anja Kadziolka, Lapen hallituksen jäsen, viestintä- ja jäsenvastaava, Vihdin aluevastaava ja kahden pienen lapsen äiti.