Tasarahamalli

Perhevapaiden ja varhaiskasvatuksen uudistaminen kiinnostaa juuri nyt monia yhteiskunnan toimijoita. Uusia malleja ovat esittäneet muun muassa puolueet, EK, SAK ja THL. Kaikissa malleissa luvataan lisää joustoa työ- ja perhe-elämään sekä lisää tasa-arvoa sukupuolten välille. Ikävä kyllä tasa-arvo vaikuttaa monissa malleissa enemmänkin tekosyyltä, jolla oikeutetaan perhe-etuuksien heikennys.

Uudistusta kyllä tarvitaan. Nykyinen järjestelmä on rakennettu palvelemaan pääasiassa kokopäivätyössä käyviä vanhempia. Järjestelmä ei huomioi muuttunutta työelämää eikä perheiden erilaisia tarpeita.

Päivi Tenhunen-Marttalan kehittelemässä Tasarahamallissa asia ajatellaan toisin. Lapsiperheiden Etujärjestö on esittänyt Tasarahamallia perhetukien pohjaksi jo yli viisitoista vuotta sitten. Aika ei ollut vielä tuolloin kypsä ajatukselle perheiden täydestä valinnanvapaudesta ilman sääntelyä. Ehkä nyt on - normien purkamisen, kansalaispalkkakokeilun ja vapaan sote-valinnan maassa?

Tasarahamallin periaate:

Tasarahamallissa kaikkia päivähoitomuotoja tuetaan yhtä paljon: Päivähoitoikäisille Tasaraha 600 €/ kk ja pienille koululaisille Puolipäiväraha 200 €/ kk. Vauvojen ja taaperoiden kotihoito turvataan Sylirahalla 200 - 1700 €/ kk .

Tuki on sama perheen kaikista lapsista. Tuki ei ole sidoksissa vanhempien työssäkäyntiin, opiskeluun, tuloihin tms. Tasarahamalli takaa perheen toimeentulon lasten ollessa pieniä ja hoidon tarpeessa. Hoitaja voi olla kuka tahansa perheen valitsema henkilö tai hoitopalvelun tuottaja - myös isä tai äiti.

Tasarahamallissa yhteiskunta ei ohjaa perheen lastenhoitopaikan valintaa taloudellisesti kuten nyt, vaan jättää täyden valinnanvapauden perheelle.

Tasarahamalli ei lisää yhteiskunnan kustannuksia. Siinä vain jaetaan nykyiset kustannukset toisin.

Tasarahamallin vaikutuksia:

1. tarjoaa perheille täyden valinnanvapauden lapsen hoitopaikan suhteen.
2. auttaa perhettä yhteen sovittamaan työn ja perhe-elämän joustavasti ja inhimillisesti ja huolehtimaan perheen toimeentulosta muuttuvissa elämäntilanteissa.
3. helpottaa osapäivä-, pätkä- ja silpputöiden vastaanottamista.
4. kannustaa vanhempia lyhentämään omia työpäiviään.
5. auttaa molempia vanhempia kehittymään lapsen hoitajina.
6. kannustaa vanhempia tekemään lapsen terveyden ja kehityksen kannalta parempia valintoja.
7. auttaa lyhentämään lapsen hoitopäiviä.
8. kannustaa suosimaan pienempiä hoitoryhmiä.
9. kannustaa hoitamaan alle 3-vuotiaat lapset kotona.
10. lisää koko perheen terveyttä ja hyvinvointia.
11. tekee kotivanhemmuudesta mahdollista.
12. tukee yksilöllisten päivähoitomuotojen kehittymistä.
13. parantaa päivähoidon ammattilaisten työn mielekkyyttä.
14. tuo perhepäivähoitajat takaisin.
15. auttaa jakamaan työtä oikeudenmukaisemmin.
16. parantaa työn tehokkuutta.
17. parantaa työllisyyttä.

MITEN? Lue lisää täältä.