Perheet sivuroolissa perhevapaauudistuksessa

Perhevapaauudistuksen piti valmistua vuoden 2017 loppuun mennessä, mutta sopua ei ole vielä syntynyt. Uutisoinnin perusteella kotihoidon tuen leikkaamisesta on kuitenkin jo päätetty. Lapset halutaan ohjata kotihoidosta varhaiskasvatukseen ja äidit “oikeisiin” töihin. On enää sopimatta, missä vaiheessa tuki leikkautuu ja kuinka paljon.

Kokoomus ajoi kotihoidon tuen pakkojakoa jo edellisessä hallituksessa, mutta Siniset (ent. Perussuomalaiset) ja Keskusta ovat tehneet historiallisen takinkäännön ja merkittävän periaatteellisen muutoksen perhepolitiikassa. Vielä syksyllä 2016 silloinen keskustalainen perhe- ja peruspalveluminiseri Juha Rehula vakuutti, että tämä hallitus ei suunnittele muutoksia kotihoidon tukeen. Keväällä 2017 perussuomalaisten (nyk. Sinisten) Timo Soini julisti, miten perussuomalaiset pelastivat kotiäidit. 

Miten tässä näin kävi? Kotihoidon tukihan näyttää olevan helpoin pala uudistusta valmistelevalle ryhmälle siitäkin huolimatta, että tuella on kansan vankka tuki. Julkisuudessa on myös ollut tietoja, että ansiosidonnaisten perhevapaiden vapaasti jaettavasta osuudesta ollaan kiintiöimässä osa isälle. Jos hallitus todella päättää tehdä näin, Keskusta ja Siniset (ent. Perussuomalaiset) tekevät tässäkin ennennäkemättömän takinkäännön perheiden valinnanvapauden suhteen. Perhevapaiden lisäkiintiöinti on samaan tapaan pakkojakoa kuin edellisen hallituksen kaavailema kotihoidon tuen jakaminen. 

Julkisuudessa olevien tietojen mukaan Keskusta ja Siniset ovat löytämässä yhteisymmärryksen Kokoomuksen kanssa ja ovat valmiita lisäämään lapsiperheiden keskinäistä eriarvoisuutta.

Lapsiperheiden Etujärjestö on pyytänyt audienssia perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta, mutta valitettavasti siihen ei ole tullut vastausta. Lapsiperheiden elämään ja arkeen vahvasti vaikuttavaa uudistusta valmistellaan vain hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen edustajien kesken. Lapsiperheiden edustaja loistaa poissaolollaan perhevapaaneuvotteluissa.

Hallitus ei näytä ottaneen huomioon edes lapsiperheiden edustajien lausuntoja asiassa. Lape toi lausunnossaan esiin sen yksinkertaisen reaalitalouden tosiasian, että pienten lasten vanhemmat tekevät erittäin tuottavaa ja välttämätöntä työtä. Näin hallituksen perustelut "työllisyyden lisäämisestä" lasten kotihoitoa vähentämällä ovat sekä virheellisiä että epäeettisiä.